حالا که میدانید که هستید، قدم بعدی این است که به کاری که میخواهید انجام دهید فکر کنید.
برای اینکه زندگی شما از تعادل خوبی برخوردار باشد و به خواستههایتان برسید، شغلتان باید با شخصیتتان سازگاری داشته باشد، در غیر این صورت، از کارتان ناخوشنود خواهید بود و نمیتوانید به ظرفیتهایتان دست پیدا کنید. به هر حال، مشاغلی که با روحیاتتان سازگار نیستند، نیاز به استعدادهای دیگری غیر از استعدادهای شما دارند. اگر به دنبال شغلی باشید که تطابقی با ارزشها، باورها و دیدگاهتان به دنیا نداشته باشد، دائما در تقلا خواهید بود و تحت فشار و استرس زیادی قرار خواهید گرفت.
برای شروع بهتر است دربارهی شغلی که فکر میکنید مناسب تیپ شخصیتیتان است، کمی طوفان فکری انجام دهید. سپس با انجام چند تست شخصیت شناسی این موضوع را تایید کنید و بعد باز هم با طوفان فکری، موارد دیگری را به لیستتان اضافه کنید. سپس باید وقت بیشتری برای جستجو برای مشاغلی که در بالای لیستتان قرار دارند بگذارید.
الف) کاوش در گزینههایی که دربارهی آنها اطلاعات دارید
با جملهای که در پاسخ به «من که هستم؟» نوشتید، شروع کنید. در تمام کارهایی که فکر میکنید مناسبتان هستند، شخص بااستعدادی که به آن کار علاقه دارد را تصور کنید. (با فردیت زدایی کردن، از «زیادی نزدیکِ مسئله بودن» اجتناب میکنید.)
اگر از قبل در یک حرفه پاگیر شده اید، شروع از این نقطه خیلی مهم است: مهم است به جای اینکه همه چیز را رها کرده و از اول شروع کنید، تا آنجا که میتوانید بر تجربیات و روابطی که تاکنون ساختهاید سرمایهگذاری کنید (با اینکه ایدهی از اول شروع کردن، به نظر وسوسهانگیز و فریبنده میآید، اما ماندن در وضعیت فعلیتان، شما را در موقعیت رقابت با افرادی که تازه وارد این حرفه شدهاند و احتمالا از شما جوانتر هستند قرار میدهد و این به نفع شماست. ولی اگر عمیقا از شرکت، صنعت یا حرفه خود ناراضی هستید، یک تغییر کلی در مسیر شغلیتان به نظر بهترین کار است).
پس با این سوال شروع کنید که آیا وظیفهی فعلیتان میتواند به شکلی تغییر کند که بیشتر با شخصیت و روحیاتتان سازگار باشد. آیا وظایف دیگری در شرکت فعلیتان وجود دارند که ارزش تلاش را داشته باشند؟ آیا وظایف مشابهی در سازمانهای دیگر هستند که رضایتبخشتر باشند؟
بعد از اینکه این کار را انجام دادید، طوفان فکری را برای گزینههای دیگری که در اختیار دارید نیز انجام دهید.
ب) دوراندیشتر باشید
نواقص اجتنابناپذیری که این نوع تستهای شغلی دارند این است که بر اساس دادههای مربوط به گذشته هستند و فقط با چند نوع از مشاغل اصلی انطباق دارند. به این دلیل، نمیتوانند مشاغل جدید را به شما پیشنهاد دهند و دربارهی مشاغلی که زیاد شناخته شده نیستند نیز چیزی نمیدانند. با استفاده از نتیجهی به دست آمده از تستها، باز هم طوفان فکری انجام دهید تا ببینید آیا مشاغل جدید و مرتبط با فناوری دیگری هستند که نیاز به تیپهای شخصیتی مشابه شما داشته باشند و یا آیا مشاغل ناشناختهتری وجود دارند که ممکن است برای شما مناسب باشند.
پ) همهی یافتهها را جمعبندی کنید
حالا دامنهی گستردهای از مشاغلی که در پیش رویتان قرار دارند را شناسایی کردید. زمان آن رسیده که لیست را گلچین و مشاغل را اولویتبندی کنید. ما از شما نمیخواهیم که یکی از آنها را انتخاب کنید، بلکه میخواهیم لیست را کوتاه کرده و به ۵ تا ۶ انتخاب برتر برسید.
اگر در اینجا هم برای اولویتبندی مشکل دارید، از تحلیل مقایسهی دوتایی برای رتبهبندی انتخابهای خود استفاده کنید.
ت) دربارهی مشاغل تحقیق کنید
بعد از اینکه به خوبی متوجه شدید که کدام کارها رضایت شما را دربردارند، حالا باید دربارهی گزینههای مختلفی که میتوان از آنها درآمد کسب کرد و در عین حال لذت برد، تحقیق نمود. تحقیق دربارهی مشاغل ممکن است برای خیلیها کسلکننده باشد اما باید این کار را انجام دهید تا مشاغلی که با یک نگاهِ سطحی به نظر مناسب میآیند، اما با اهداف و رسالت شما هماهنگی ندارند را بتوانید شناسایی و حذف کنید.
بله، این کار نسبتا خستهکننده است. اما به عواقب اشتباه کردن فکر کنید. مطمئنا ارزش این را دارد که وقت بگذارید و گزینههایتان را سبک و سنگین کنید تا یک عمر خود را به خاطر یک انتخاب اشتباه سرزنش نکنید.
چند روش که برای تحقیق مشاغل به کار میروند به شرح زیرند:
- در اینترنت و سایتهای مربوط به کاریابی تحقیق و جستجو کنید تا بتوانید گرایشهای، سطح درآمد شغلی، ویژگیها و شرایط مورد نیاز، در دسترس بودن شغل و غیره را بررسی کنید.
- تحلیل PEST را برای خودتان انجام دهید تا دیدگاههای شخصیتان را دربارهی گرایشهای شغلی پیدا کنید.
- مجلات مربوط به حرفه/صنعت مربوطه را مطالعه کنید تا درکی از شرایط آن صنعت به دست آورده و بازیگران اصلی آن را بشناسید و متوجه مسائل و مشکلاتی که درون آن وجود دارد، بشوید. همچنین به فرصتهای شغلیِ موجود در آن صنعت نگاهی بیندازید تا ببینید آیا شغل مورد نظر شما در لیست آنها قرار دارد یا نه.
- دقت کنید چه استعدادها یا خصوصیاتی، افراد را در این شغل موفق میکند، سپس آنها را با استعدادها و خصوصیات خودتان مقایسه کنید.
- به نمایشگاهها و کنفرانسهای مربوط به آن حرفه سر بزنید.
- وبسایت شرکتهای مختلف را ببینید و دقت کنید در جراید چگونه راجع به این شرکتها صحبت میشود.
- دقت کنید این سازمانها در کجا واقع شدهاند و آیا حاضرید برای مصاحبه و حتی زندگی به آن مکانها بروید؟
- داوطلب شوید و به صورت رایگان برای مدتی برایشان کار کنید.
- به صورت نیمهوقت یا فصلی در آن صنعت مشغول به کار شوید.
نکته:
در هنگام شناسایی فرصتهای شغلی دقت کنید: تمایل برای به دست آوردن یک شغل رو به ترقی ممکن است هدف و رسالت شما را تحت شعاع قرار دهد. این فقط در طول مسیر باعث نارضایتی شما خواهد شد. همچنین آگاه باشید که طبیعی است افرادی که درون یک صنعت مشغول به کار هستند، دربارهی چشمانداز آن غلو کنند. به اعداد و ارقام رسمی کمی با شک نگاه کنید.
در انتهای تمامی این تحقیق و بررسی، احتمالا خیلی از مشاغل را خط میزنید. حالا زمان آن است که باز هم گزینهها را کمتر کنید و به یکی برسید. باز هم تحلیل مقایسهی سلسلهمراتبی، میتواند در اینجا مفید باشد.
دیدگاهتان را بنویسید