شرط تحقق این حق، در مواردی تعدیل شده یا با استثنا روبهرو شده است؛ برای نمونه، کنوانسیون بیع بینالمللی کالا، بر قاعدهی کلی همزمانیِ پرداخت ثمن (قیمت، پول، بها) و تحویل کالا استثناهایی به شرح زیر وارد کرده است:
بهموجب بند سوم مادهی ۵۸ کنوانسیون، استثنای اول زمانی رخ میدهد که بنابر قرارداد، خریدار حق داشته باشد کالا را پیش از پرداختِ ثمن (پول) وارسی نماید. در این صورت، خریدار میتواند از پرداخت پول، تا زمانی که به او امکان وارسی کالا داده شود، خودداری کند.
بهموجب مادهی ۷۵ کنوانسیون، استثنای دوم زمانی رخ میدهد که کالا بهطور نسیه فروخته شده باشد. البته این استثنا بهنوعی بیانگر همان شرط اصلی تحقق حق حبس است که مقرر میکند هیچکدام از عوضینِ قرارداد نباید موجل و مدتدار باشند؛ درحالیکه در فروش نسیه، درواقع، پرداخت بهای کالا بهصورت مدتدار تعیین شده است.
موارد سقوط حق حبس
حق حبس، اصلی اولیه در عقود معاوضی است و مقتضای اطلاق این عقود بهشمار میرود (مقتضای اطلاق بدین معناست که درصورت سکوت طرفینِ قرارداد و عدمدرج شرط مخالف، حق حبس جاری خواهد بود). اما این حق در شرایطی ساقط میشود؛ از جمله:
- درج شرط سقوطِ حق حبس در ضمن عقد قرارداد توسط طرفین، این حق را ساقط میکند. حق حبس قابلاسقاط است؛ چرا که یک حق مالی است و حقوق مالی قابل اسقاطاند.
- در مواردی که بهموجب حکم قانون یا عرف، انجام یکی از تعهدات باید زودتر از دیگری انجام گیرد، حق حبس ساقط میشود؛ مانند پرداخت اجرت در عقود جعاله و حق العمل کاری پس از پایان کار یا پرداخت دستمزد کارگر یا متصدی حمل و نقل یا نقاش پس از پایان کار.
- تسلیم مالی که شخص، متعهد به تسلیم آن است یا انجام تعهدی که برعهده دارد، ممکن است چنانچه از روی میل و ارادهی شخص باشد و ناشی از اشتباه واکراه نباشد، موجب سقوط حق حبس شود.
- همچنین بنابر مادهی ۷۲۴ قانون مدنی ایران، حوالهی ثمن یا مبیع کلی، در حکم تسلیم ثمن و مبیع است و درنتیجه موجب سقوط حق حبس میشود.
حق حبس در حالت فسخ یا اقاله قرارداد
حق حبس، بهواسطهی فسخ یا اقالهی قرارداد، شرایط زیر را خواهد یافت:
- اگر عقدِ منعقدشده میان طرفین فسخ شود، در بازگرداندن هر یک از عوضین بهواسطهی فسخ قرارداد، حق حبس ایجاد نمیشود.
- اما در بازگرداندن هر یک از عوضین بهواسطهی اقاله (برهمخوردن عقد بهواسطهی اراده و خواستِ هر دو طرف قراردادی) حق حبس ایجاد میشود.
دلیل این موضوع این است که اقاله نیز خود نوعی عقد بهشمار میرود و عوضین باید در آن جابهجا شود. پیشتر گفتیم که حق حبس در عقود معاوضی راه دارد؛ درنتیجه، در اقاله نیز این حق جاری است؛ ولی فسخ از آنجا که عقد نبوده بلکه برهمخوردن عقد است، در آن حق حبس راه ندارد.
برگرفته از : سایت چطور دات کام
دیدگاهتان را بنویسید